lördag 2 november 2013

en afton att minnas och glädjas


Mörkret faller snart. I städerna lyser hav av ljus vid kyrkogårdarna. I trädgårdarna brinner något ensamt ljus för människor och djur, för liv och död. Vi tar oss tid att stanna upp och minnas. Vi minns de som vi aldrig kommer att glömma. Vi stannar också upp för att minnas, påminnas om livet, dess bräcklighet och dess storhet. Vi påminns om de som finns kvar runt oss och finner tröst, hopp och glädje i det.  

Vi påminns om att vi har ett liv, och inge av oss vet när detta liv tar slut. Vi vet bara att det kommer finna sitt slut. Vi minns att de som vi har runt oss finns hos oss nu, men vi vet inte för hur lång tid. Det skrämmer, det smärtar, men det ger oss en chans som vi kan ta vara på. Det ger oss en chans att se dem som fortfarande finns kvar. Det ger oss en chans att göra val i våra liv och vilka val vi än gör så är det ett skapande av liv. Drömmar är till för att levas, gud är valet, valet är gud.

Ikväll går mina tankar till de själar vars kroppar begravts eller spridits för vinden. Mina tankar går till alla de som förlorat någon själ. Alla de som saknar någon eller några. Den saknaden tar sig olika uttryck, men saknaden i sig förenar oss som finns kvar.

Nu har ljusen börjat brinna på kyrkogårdarna runt om i landet. Vi tänder ljus för de som vi saknar. Men tänd även ljuset för de som finns kvar. För de som vi har runt omkring oss. För familjen, för vänner, för grannar och kollegor. Tänd ljus och känn en ödmjukhet och glädje för att ha fått träffa de som inte längre finns ibland oss och för de som vi fortfarande har kvar.

I kväll minns vi. I kväll väljer en del att festa. Det kan väcka dubbla känslor. Samtidigt kanske just en fest är det bästa sättet att hedra de som inte längre finns bland oss. Att roa sig, skratta och ha kul är ju minst lika viktigt, just det är ju ändå en större del av livet än sorgen som finns kvar efter att någon gått och lämnat. Dom som ska ut på fest önskar jag en trevlig kväll. Jag hoppas att ni får en fest som ni kommer minnas länge. Det är också ett sätt att hedra. Detta är en kväll att minnas det som varit, sakna och sörja, men även en kväll at påminnas om det som finns framför oss, runt omkring oss. Tack för att jag fick ta lite av er dyrbara tid, jag önskar er alla en afton fylld med ljus och värme.

Inga kommentarer: