måndag 2 september 2013

tanken var god


När hon flyttar, när det står klart att så är fallet och alla väggbroderier är historia och trasmattorna lika så har man en bild av vad man vill skapa. Det är nya tider, och även om man förvisso nästan bara har gott att säga om henne som precis tagit de sist flyttkartongen med sina ägodelar och dragit så kan man inte blunda för det faktum att man aldrig någonsin delat hennes syn på heminredning. Nu är hon borta och prylarna med. Möjligheterna öppnar sig. Aldrig mer en jävla duk.

Man drömmer om ett hem som verkligen ger de där genuina känslan a ett ungkarlshem. Det ska vara ungkarl, en blandning av mannen i yngre medelålderns hem och pojkrummet där snedtak tapetserades med planscher föreställande skådisar och alla e artister som en gång i tiden faktiskt legat på USA-listan.

Men hur ska det vara? Sökandet. På tradera köper man in pin-up-tidingar från sent sextiotal och envisas med at övertyga sig själv om att detta är stil. Modeller i lego som aldrig byggts ihop. Naturligtvis måste man ha en snygg plansch på Beatels, allt anat vore en otänkbarhet, och köket ska erövras av rostfritt stål, hyllor i köket bannlyses och kan från och med den dagen som hon flyttat ut ses som en hädelse.

Det hela utvecklas, det hela byggs upp, rivs ner för att sedan byggas upp igen. Med en dåres envishet kämpar man med att välja ut vilka böcker som ska få trängas på bokhyllan och vilka som kommer hamna i flyttkartonger och glömmas bort. CD-skivor förvisas in till klädkammaren där även serietidningarna inhysts eftersom de hör till e svunnen tid. Antikviteter från det gamla svenska bondesamhället tvingas konkurrera med en dockningsstation för Iphonen och belysningen i hemmet som är hemmets motsvarighet till en kvinnas parfym sjunger på sista versen, ändå känns det bra. Man känner att man är på väg då man står där med blöt tung tvätt i en korg av rotting som ska hängas. Just då faller botten i tvättkorgen av rotting ur och plötsligt rasar den rena tvätten ner på golvet någonstans vid vardagsrummets soligaste del där solens ljus lyser upp parkettens tillkortakommanden.


Inga kommentarer: