torsdag 4 september 2014

just den episteln

Epistel no 81. Jag sitter och googlar ”märk hur vår skugga” i Imperiets version. Den låg på svensktoppen. Det kändes som om den alltid legat på svensktoppen, och som om den alltid skulle ligga där. Det var så det kändes. Tiden är relativ och uttrycket ”en evighet” vilar inte på en objektiv grund. Just därför blev jag nyfiken, jag undrar hur lång den där ”evigheten” egentligen varade och när denna ”evighet” ägde rum. Jag var tvungen att spåra sanningen. Då jag började mitt googlande gissade jag på 1984, men det skulle kunna vara 1985. En evighet för drygt 30 år sedan som jag sökt.

”Epsitel81” så den etsat sig fast. Den dök upp i mitt liv i början av 90-talet. På högstadiet roade jag mig att läsa ”Fredmans epsitlar” det var ett bättre alternativ än Edith Södergren. Det var antagligen där grunden lades, det var antagligen där som jag fick korn på 1700-talet i allmänhet och Gustav III i synnerhet. Det var antagligen det som fick mig att 1994 ta mig igenom Voltaire och ”Candide” i en tid då EU var på allas läppar. Kanske var det där någon gång som jag blev liberal i kärnan samtidigt som mitt medvetna förnekade det och jag såg mig själv som en socialist på högerkanten. Kanske var det då. Kanske började allt där, den där tiden då ”Epistel no 81” låg på svensktoppen i en evighet.


Svaret på frågan. Imperiet låg med låten på svensktoppen från perioden 8 december 1985 fram till 13 april 1986. Kanske det ändå var en evighet, jultomten hann att komma och landet hann förändras för alltid i och med att Statsminister Olof Palme hann mördas. Det är snart 30 år sen ”Imperiet” låg i en ”evighet” på svensktoppen. Då jag var åtta, nio år gammal var 19 veckor en evighet.


Inga kommentarer: