fredag 26 september 2014

Nu är det dags för fredagsmys

Jag möts av påståendet att fredagsmyset firar 20 år, det står om det i tidningar och pratas  om det på tv. Ordet dök tydligen upp i Göteborgs-Posten 1994. Tacos, chips och riktig tv-underhållning samt inte allt för sällan en relativt ny film på tv, dessutom hade tv 4 börjat nå ut i stugorna, samtidigt som internet ännu inte nått ut, fackdatorn hade inte blivit var mans egendom. 

Jag tror att just det att tv-utbudet hade förändrats, det fanns både familjeunderhållning och relativt nya filmer i tv-utbudet var avgörande. Bingolotto blev 90-talets motsvarighet till Hylands hörna. Tv-program som " på spåret" och " sikta mot stjärnorna" var naturligtvis en självklarhet för mysandet. Tv förändrades ganska så mycket de där åren som följde, program som " Robinson" eller " på rymmen" kändes nytt. För min del var just " sikta mot stjärnorna" ett måste. 

På något sätt lyckades man skapa en bro mellan fredagsmyset och internet via sociala medier. En bro som började byggas redan då vi tv-tittare skulle ringa in och rösta för vem som skulle vara kvar och vem som skulle åka ut. Tonvalstelefonens betydelse ska inte underskattas. I väntan på appar och hashtags var tonvalstelefonen gudomlig. Kanske den var minst lika viktig för att fredagsmyset skulle få ett fortsatt liv och bli något av en modern folkrörelse som tydligen pågått i tjugo år. Fantastiskt.

Mitt fredagsmys består av att se på " Doobidoo" och samtidigt diskutera programmet via twitter. Kanske det i sig är något som förstärkt fredagsmyset ställning. Även om man är singel utan barn så kan man mysa med andra framför tv-n genom just sociala medier. 

Inga kommentarer: